Kwiaciarnia Viktoria - Logo

Cytryna - Drzewko cytrynowe

Cytryna - Drzewko cytrynowe

Cytryna występuje w naturalnym środowisku w południowo-wschodniej Azji, ale obecnie uprawiana jest na całym świecie, gdzie oczywiście ma sprzyjające warunki. Liście zielone, eliptyczne. Kwiaty białe, stosunkowo duże, mają bardzo przyjemny zapach. Rośliny uzyskane ?dziko z pestek? bardzo rzadko zawiązują owoce, lepiej zakupić przeznaczoną do uprawy w pomieszczeniach odmianę karłową.

Stanowisko do uprawy cytryny powinno być jasne, dobrze oświetlone i bardzo ciepłe. W okresie zimowym, gdy roślina przechodzi w stan spoczynku temperatura powinna być niższa ? 12-15?C, w przeciwnym wypadku zaczynają opadać liście. Drzewko cytrynowe wymaga umiarkowanego podlewanie i częstego zraszania. W okresie intensywnego wzrostu i owocowania koniecznie należy raz w tygodniu nawozić nawozami do cytrusów, a jeśli nie mamy takiego zwykłym nawozem ale o nieco podwyższonym stężeniu niż zalecane w instrukcji. Cytryna w związku z dość szybkim wzrostem wymaga dość częstego przesadzania, młode rośliny corocznie starsze rzadziej. Drzewko cytrynowe rozmnażamy przez sadzonkowanie. Pędy na sadzonki pobieramy latem, (sadzonka powinna mieć 3 liście), ukorzenimy w temperaturze około 25?C, w dość wilgotnych warunkach (ziemia powinna być stale wilgotna). Młode rośliny rosną dość szybko, po dwóch latach możemy spodziewać się pierwszych owoców. Cytryna jak większość cytrusów jest bardzo często atakowana przez przędziorki. Warto po zakupie przetrzeć jej liście wodą z mydłem.

Roślina ozdobna o doskonale znanych owocach.

Owoce cytryny i sok z cytryn znajduje wiele zastosowań w gospodarstwie domowym, w cukiernictwie, w przemyśle fermentacyjnym, spożywczym oraz perfumeryjnym. Sok cytrynowy to doskonały dodatek do sosów, zup i sałatek. Żółta skórka wykorzystywana jest jako przyprawy do sosów, ciast, mięs pieczonych i duszonych oraz do potraw drobiowych. Sok z cytryn wykorzystywany jest do produkcji kwasku cytrynowego, skórka natomiast do produkcji olejków cytrynowych. Dodając sok z cytryny do ryby eliminujemy jej nieprzyjemny zapach, ponieważ jony H+ z kwasu cytrynowego łączą się z trimetyloaminą.

Sok z cytryny i owoce cytryny zawierają dużą ilość witaminy C, A oraz witamin z grupy B. Duża ilość witaminy C wpływa zapobiegawczo przeciw szkorbutowi, który jest objawem barku tej witaminy.

Cytryna kwitnie całe lato, bardzo często nawet podczas gdy owoce dojrzewają roślina ma kwitnące kwiaty.

Roślina wrażliwa na niską temperaturę.

Największa owoc cytryny zwyczajnej ważył ponad 5 kilogramów i wyhodowany został w Izraelu.