Kwiaciarnia Viktoria - Logo

Bananowiec

Bananowiec

Banan pochodzi głównie z południowo-wschodniej Azji, skąd jego odmiany rozprzestrzeniły się na subtropikalne tereny całego świata. Jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych przez człowieka. Cechą charakterystyczną rośliny jest brak pnia ? liście razem z ogonkami tworzą pień pozorny. Konsekwencja tego jest fakt iż bananowiec nie jest drzewem, mimo tego że przypomina drzewo. Kwiatostany wyrastają bezpośrednio z ?pnia pozornego?. W naturalnych warunkach kwiatostany zapylane są przez nietoperze i ptaki. W Polsce w warunkach domowych uprawiane są specjalnie wyhodowane odmiany karłowe. Osiągają one wysokość do 2 metrów, i mają bardziej dekoracyjne liście od dzikich gatunków. Przy sprzyjających warunkach możliwe jest wyhodowanie owoców, ale jest to dość trudne. Owocują dorosłe, starsze okazy. Bananowiec wbrew obiegowym opiniom jest rośliną dość prosta w uprawie, wymaga jednak dość dużej ilości miejsca.

Stanowisko ciepłe i słoneczne. Roślina wymaga ciepła przez cały rok, lecz w okresie zimowym optymalna temperatura powinna oscylować w granicach 14-17?C. Bananowiec wymaga dość częstego podlewania w okresie intensywnego wzrostu, w zimie gdy przebywa w niższej temperaturze możemy ograniczyć podlewanie. Banan lubi zraszanie i nawożenie. Nawozimy roślinę 2 razy w miesiącu w okresie letnim w zimie rzadziej nawozami do roślin doniczkowych. Banan jako roślina dość szybko rosnąca wymaga częstego przesadzania ( w szczególności młode rośliny). Bananowca rozmnażamy za pomocą pędów bocznych wyrastających u podstawy pnia. Odcina się je od rośliny matecznej i sadzi w oddzielnych donicach.

Roślina doniczkowa, może być uprawiana w oranżeriach. W okresie letnim można wystawić banana w zaciszne miejsce w ogrodzie lub na tarasie.

Bananowiec kwitnie i owocuje w okresie letnio-jesiennym.

Bananowiec to roślina niezwykle wrażliwa na niskie temperatury.